Den nye ”gold standard” indenfor sterilisation af hund. Laparoskopisk (kikkert) sterilisation foregår vha. kikkertkirurgi også kaldet ”nøglehulskirurgi”, hvilket er en minimalt invasiv teknik, som forårsager langt mindre traume på vævet.
Operationen kan udføres på hunde med en minimumsvægt på 4 kg og hunden må ikke være i løbetid. Optimalt tidspunkt for sterilisation er perioden hvor tæven er i det vi kalder anøstrus, dvs. 3 mdr. efter sidste løbetid og inden den kommer i næste løbetid.

Operation

Til forskel fra den sædvanlige metode, hvor der laves et snit på ca. 10cm igennem hud og bugvæg, er det med laparoskopisk sterilisation kun nødvendigt med et lille hul på 2 cm. I hullet sættes en port, som bruges som arbejdskanal for et kamera og et kirurgisk instrument, der hhv. fikserer æggestokkene, brænder og gennemskærer vævet omkring. Æggestokkene fjernes igennem porten og det lille hul lukkes til sidst med selvopløselig tråd. Operationen involverer mindre skade på vævet, og dermed langt mindre smerte for patienten. Hundene er derfor normalt sig selv igen indenfor 1-2 dage.