Blod i urinen

Hvordan forholder man sig, katten får blod i urinen? Blod i urinen er et sygdomstegn (et symptom) og ikke en sygdom. Det er et symptom, som altid bør give anledning til en nærmere undersøgelse med henblik på at få klarlagt årsagen. Blødningen kan komme fra urinvejene (nyrer, blære eller urinrør). Endelig kan der i sjældnere tilfælde være tale om manglende evne til koagulation (størkning) af blodet eller andre blodsygdomme og endelig forgiftninger.

Er blodet jævnt opblandet i urinen, er der ofte tale om blødning fra de øvre urinveje (nyre eller blære). Ses derimod små bloddryp, uden at dyret har urineret, finder man snarere skaden i penisslimhinden. Kommer der bloddråber i den sidste dråber urin, kan blødningen komme fra prostata eller urinrør.

Blærebetændelse og blæresten

Hos hunkatten er blærebetændelse den hyppigste årsag til blod i urinen. Handyr, som er udstyret med et langt urinrør, får kun meget sjældent blærebetændelse. Blærebetændelse skyldes nemlig oftest, at bakterier vandrer op fra de nedre urinveje op til blæren. Her er handyrenes blære godt ”beskyttet” af det lange og snævre urinrør. En bakteriologisk undersøgelse af urinen, evt. kombineret med en såkaldt stix-undersøgelse, kan afklare diagnosen. Bakterierne prøves samtidig for flere forskellige antibiotika for at afgøre hvilket middel, som har den bedste virkning på bakterierne.

Blæresten kan også give anledning til blødning. Efter fjernelse af stenen/stenene undersøges den kemiske sammensætning. Når man kender den, kan man ved korrekt fodring forebygge dannelse af nye sten.

Urinrørssten

Hos hankatte skyldes blod i urinen oftest småsten/grus i urinrøret. Især kastrerede hankatte, som ikke fodres med urinstensforebyggende foder, er udsatte for denne lidelse. Småstenene kan fuldstændig lukke urinrøret til. Sker det, vil dyret være i voldsomme smerter. Urinen ophobes i blæren, der ikke kan tømmes. Symptomerne forveksles ofte med forstoppelse, idet katten konstant sidder på bakken og trykker, uden resultat. En kat, som pludselig bliver urenlig, sætter sig i håndvasken, på bryggersgulvet eller lignende steder, bør altid undersøges for urinrørssten. Tilstopning af urinrøret er en lidelse, som kræver hurtig indgriben.

Leave a Reply