Chokolade til hunde

Er der noget forkert i at bruge chokolade som godbidder til hunde?

Kan man give så meget chokolade, at det kan være giftigt for hunden?

En dyreejer har spurgt, om der er noget forkert i at bruge chokolade til sin hund for at motivere den bedre før runderingsøvelser og sporøvelser.

Dyreejeren har også læst, at chokolade indeholder et stof, der, hvis det gives i store mængder, kan være giftigt eller ligefrem dødeligt for hunden.

Søde sager er ikke noget hunde flest er vænnet til at æde. Slik er noget man lærer at sætte pris på, hvis man får det tilstrækkelig tit og bliver vænnet til det. Alle ved at slik er usundt for tænderne. Caries er ikke særlig udbredt hos hunde – blandt andet fordi de ikke traditionelt fodres med sukkergodt. Derfor bør man foretrække andre godbidder.

Kakao og dermed chokolade indeholder et stof, theobromin, som ved indtagelse i meget store mængder har en bronkieudvidende og væskedrivende effekt. Stoffet påvirker også hjertefunktionen. Hvor store mængder chokolade en hund kan tåle uden, at den får gifteffekt, kan være vanskelig at sige nøjagtigt. Det siges, at 100 g ren chokolade skulle være tilstrækkeligt til en alvorlig forgiftning af en hund på 13 kg.

Nu er det jo sådan, at alle stoffer er giftige, hvis de indtages i ekstreme doser. Hvem vil fodre sin hund med så store mængder chokolade? Men gem chokoladen af vejen. Nogle hunde er gode til selv at finde frem til gemmerne, og er der tale om chokolade med et højt kakaoindhold, er der bestemt en risiko for forgiftning. Chokolade er bestemt ikke noget for hunde!

Giv aldrig en godbid “gratis”

Med hensyn til at bruge godbidder, inden hunden udfører en øvelse, altså som en motivering for at udføre en god øvelse, er det som hovedregel ikke nogen god idé. Det vil være bedre at give godbidden, når hunden har udført sin øvelse korrekt – altså som en belønning.
Man bør aldrig give en godbid “gratis”. Til gengæld kan godbidder være et fint redskab, en god forstærker i indøvelsen af god adfærd. I starten bruges godbidder af høj kulinarisk kvalitet (f.eks. levergodbidder). Senere når adfærden er indøvet kan godbiddernes “værdi” nedtrappes (f.eks. til hundekiks), for til sidst at erstattes af ros og kærtegn.