Dyrlægeskræk

Når en angst hund præsenteres på dyrlægens bord, hvor flugt ikke er en mulighed, kan aggression være den eneste mulige udvej, man levner patienten.

Vi mennesker kender begrebet “tandlægeskræk”. Hunde kender begrebet “dyrlægeskræk”.

Frygt og frygtbetinget aggression er en adfærd, som ofte opleves i dyrlægens konsultation.

Ligesom ved andre former for frygt, kan den frygtbetingede aggression nogle gange forklares ved tidligere oplevelser, som f.eks. besøg i dyrlægens konsultation.
Det opfattes meget forståeligt som en trussel, at skulle undersøges på et bord af en fremmed person. Hunden vil ofte være usikker på, hvad den fremmede person, dyrlægen, har i sinde at gøre og ikke alle former for undersøgelser opfattes af patienten som behagelige.

Frygten kan aflæses ved at hunden lægger ørerne ned. Den holder halen lavt eller mellem benene. Disse signaler bliver typisk opfattet af dyrlægen, men hunden skal jo undersøges. Det kan resultere i frygt-aggression. Hunden angriber ikke fuldt ud, men kommer med små fremstød, hvor den knurrer, snapper eller trækker sig hurtigt tilbage. Dens ønske er egentlig blot at komme væk. Det er jo meget forståeligt.

Opfattes patienten som værende urimelig eller uopdragen, når den udviser frygt-aggression, og reagerer man ved at råbe højt, eller prøver man ved dominerende adfærd at irettesætte hunden, vil den reagere endnu voldsommere, og man opnår derfor det modsatte af det ønskede.

Det bedste man kan gøre er, at komme hunden i møde på en rolig og ikke truende måde. Gør man dyrlægen opmærksom på hundens frygt, vil han eller hun forsøge at snakke sig til rette med den inden undersøgelsen og kontakte hunden på en venlig og rolig facon, som kan indgyde hunden den tryghed, som den har behov for. En godbid fra dyrlægens hånd vil være en fin måde at belønne for den rolige og afbalancerede adfærd.

Er hundens frygt så stærk, at selv en dæmpende adfærd og godbidder ikke virker, er det min erfaring, at man bedst skåner hunden og samtidig får den roligste og bedste undersøgelse ud af det, ved at give den et beroligende middel forud for undersøgelsen.

Det kan være en god tilvænning at tage hunden med til dyrlægens venteværelse en gang imellem, uden at der skal foretages nogen undersøgelse eller behandling. Benyt eventuelt lejligheden til at sætte hunden på vægten og give den en godbid.

Næste onsdag vil vi fortælle om en rigtig god forebyggelse mod dyrlægeskræk: “Puppy-classes” (hvalpeklasser).

Venlig hilsen
Fagdyrlæge Jørgen Mikkelsen
Åbyhøj Dyreklinik