Hot spot

Sommeren er højtid for de såkaldte “hot spot” hos hund. Hot spot er en betegnelse for et akut forløbende væskende eksem i huden.

Hvis hunden bider sig eller kløer sig i pelsen og på den måde får hul på huden, er hudens egne stafylokokker parat til at angribe. Der dannes herved en akut forløbende og væskende hudbetændelse. Det kan være et problem, at pelsen dækker over eksemet, således at ejeren først opdager problemet sent i forløbet. Typiske steder for hot spottet kan være på kinden, hvor hunden kan kradse hul med bagpoternes kløer, eller på hundens bagpart, hvor hunden bider sig.

Der kan være mange årsager til kløen. Lopper er f.eks. en hyppig årsag, men også allergier overfor ting i omgivelserne, kan give anledning til kløen. Nogen oplever, at hudirritationen opstår efter badning eller luftning på bestemte arealer med en særlig plantevækst. Det er især i de varme og fugtige sommermåneder, at hot spot udvikles.

Tilstanden kræver omgående behandling hos dyrlægen for at stoppe hudbetændelsen. Behandlingen består i at klippe huden ren over hot spottet. Her finder man som regel et fedtet, væskende eksem med en gullig overflade. Eksemet renses med vand og sæbe eller med klorhexidin, og betændelsen behandles med antibiotika og kløen evt. med kortison. Det kan undertiden være hensigtsmæssigt med en krave eller skærm i nogle dage, således, at hunden ikke forværrer eksemet ved at slikke eller kradse i det.

Forebyggelsen består i at hindre den udløsende kløe og irritation i huden. Er lopper årsagen, må man naturligvis sørge for behandling herimod f.eks. med en langtidsvirkende gift som Advantage, Bayvantic eller Frontline. Er der tale om andre former for allergier, må man forsøge at udrede dem, men det er ikke altid nemt at finde forklaringen. Heldigvis er det som nævnt en årstidsbetinget sygdom, som mest ses i sommermånederne.