Hundens pelspleje

Alle hunde har brug for pelspleje. Graden af pleje er selvfølgelig afhængig af typen af hund, men for enhver hund betyder den korrekte pelspleje meget for hundens velvære.
For at man overhovedet kan gennemføre den nødvendige pleje, er det vigtigt, at vænne hvalpen til behandlingen fra starten. Det kan være meget svært at få en voksen hund, der aldrig har været børstet eller badet, til pludselig at finde sig i det. Så start så snart I får hvalpen hjem.

For små og mellemstore hunde anbefales det, at man vænner dem til at stå på et bord. Større hunde kan vænnes til, at pelsplejen udføres et bestemt sted. For eksempel på en måtte i bryggerset eller andet praktisk sted.
En måtte af gummi er det perfekte underlag. Her står hunden fast og trygt uden at glide. Så udgør måtten det begrænsede område, hvor man ønsker, hunden skal blive under pelsplejen.

Til at starte med anbringer man hvalpen på måtten få minutter ad gangen uden at gøre andet end at tale beroligende til den og få den til at forholde sig i ro. Så sætter man den ned og roser den for tålmodigheden og belønner med godbidder. På måtten eller bordet skal der ikke pjattes, leges eller gives godbidder. Det er noget, man gør bagefter, når seancen er godt overstået.

Den unge hvalp har kun meget lidt tålmodighed. Derfor er det vigtigt, at de første gange på bordet, kun er ganske korte. Man skal helst nå at afslutte, inden hvalpen bliver alt for urolig. Det er også vigtigt, at man ikke afslutter, mens hvalpen er ophidset eller utålmodig. Hold roligt men bestemt fast indtil hvalpen overgiver sig. Sæt den derefter ned og ros den for at være faldet til ro.

Når dette er blevet rutine, starter den egentlige pelspleje. Det kan være børstning af pels, klipning af kløer og tandbørstning, eller hvad den enkelte hund har brug for. Tiden på bordet er også en kærkommen lejlighed til at vænne hvalpen til, at man berører den alle steder. At kunne kigge sin hund i munden, ørerne, poterne eller bagdelen kan sagtens vise sig at være en stor fordel senere hen. Det vil hjælpe ejeren til at kunne klippe negle, behandle ører, tage temperatur eller indgive medicin, hvis det skulle blive nødvendigt ved en senere lejlighed.

Redskaber

Til de korthårede racer er en gummibørste et godt valg. Den er god til at fjerne de løse hår og de fleste hunde elsker den massage, børsten giver. Den bruges i lange faste tag og altid med hårene.
Til hunde med mellemlang pels, som f.eks. golden retriever, er gummibørsten et godt valg til de kortere hår på kroppen. Til fanerne på ben og anvendes en karte, der tager mere fat. Karten skal være med buede pigge og bruges i hårenes groretning.

Til langhårede hunde er karten også et godt valg. Disse hunde kræver meget ofte børstning, for at pelsen ikke skal filtre. En børste, jeg ikke vil undlade at advare lidt imod, er den såkaldte Furminator. Det er et fantastisk redskab, når den bliver brugt rigtigt. Man skal kun bruge den i fældetiden og med stor forsigtighed. Og kun til hunde med meget underuld eller mange løse hår. Den har intet at gøre i en ruhåret pels og slet ikke til hunde med lang og silkeblød pels som f.eks. Yorkshire Terrieren. Hvis man bruger den for flittigt, vil den skade pelsen ved at knække hårende. Og man får en mat og skadet pels.

Mange hunderacer kræver regelmæssig besøg på en hundesalon. På klinikken oplever vi ofte hunde, som ikke vil acceptere pelspleje eller er så nervøse, at det er umuligt at få pelspleje på en salon. Problemet kan selvfølgelig løses ved, at vi på klinikken sørger for pelspleje under beroligelse.

Leave a Reply