Kløer

Klipning af hundens kløer volder ofte problemer for hundenes ejere. Dels har mange hunde en indgroet aversion mod at få klippet kløerne, dels har mange prøvet at klippe for dybt med blødning til følge og bryder sig derfor ikke om at prøve det igen.

Langt de fleste hunde slider kløerne helt naturligt ved at gå på varieret underlag. De behøver ingen klipning eller særlig pleje. Det gælder især de større hunde. Mindre hunde derimod slider ikke altid kløerne tilstrækkeligt. De behøver derfor at få klippet kløerne med regelmæssige mellemrum. Forsømmer man det, risikerer man, at kloen brækker. Sådanne skader er ofte behandlingskrævende.

Kloen er opbygget med en lille knogle inderst. Den kaldes klobenet. Uden på dette ligger bløddelene med blodkar og nerver, og yderst har vi selve neglen eller klokapslen, der vokser lidt hver dag.

De kløer, der er upigmenterede eller lyse er nemmest at klippe. På dem kan man direkte se den røde knoglemarv og derfor danne sig et indtryk af hvor langt oppe, man kan klippe kloen. Det er straks lidt mere problematisk med de pigmenterede eller mørke kløer. Her må man prøve at vurdere, hvor lang den naturlige klo er.

Hvornår er kløerne for lange?

Prøv at lade hunden stå med lige meget vægt på alle fire poter. Hvis kløerne rører underlaget er de for lange. Man kan også vende poten og se om kloen virker hul i stedet for fast. Er der en lang spids på kloen med en hulning kan man roligt klippe spidsen af. Husk at være særlig opmærksom på vildtkløer (dem der sidder oppe på forbenene) og ulvekløerne (dem der sidder oppe på bagbenene – hvis de er der). Vildtkløer og ulvekløer har det med at forvokse. De kan endog vokse rundt og ind i trædepuden.

Vælg det rigtige værktøj

En god klosaks, der klipper rundt om hele kloen er nødvendig. Til helt små hunde kan man evt. anvende en stor 3-i-ener. Prøv at klemme lidt, inden du klipper. Reagerer hunden, er du nok for tæt på nerven.

Hvad nu hvis det begynder at bøde?

Skulle du være uheldig og klippe lidt for lang ind, begynder det at bløde. Hvis man holder en tot vat fast på blødningen i 5 minutter, vil den som regel stoppe med at bløde. Man kan også forberede sig på blødningen ved at have lidt ferri-klorid ved hånden. Det kan købes i handelen som “klip-stop”. Dette middel ætser en smule, hvorved blødningen stopper.

Det kan være en god idé, at vænne hunden til kloklipningen fra hvalpealderen. På den måde undgår man at den går i panik, når du nærmere dig med klosaksen. Ligesom børn ofte reagerer stærkt på negleklipning, har hunden også en naturlig angst for at få holdt sine poter og få klippet kløerne. Forberedes de fra en tidlig alder til pelspleje og kloklipning med anvendelse af godbidder osv. bliver det hele meget lettere senere.