Problemer med indekatte

Selv om katten gennem mange generationer er blevet udvalgt gennem avlen til at leve et liv i omgivelser, der ligger langt fra dens naturlige miljø, har den stadig mange af den vilde kats instinkter i behold. Og det er vel også det, der fascinerer os ved katten. Den kan være indladende og nyde vores omsorg og kærtegn, og den kan minuttet efter vise, at den stadig er rovdyret, den jagende, og være parat til kamp om nødvendigt.

Men det permanente indeliv kan til tider give visse problemer.

Kattens iboende behov for jagt, afmærkning af territorium osv. vil stadig være til stede, selv om den ikke kan komme ud i naturen.

Mange mennesker har fået kradset deres møbler i stykker eller har haft problemer med, at katten har afmærket lejligheden med urin.

Nu er det jo ikke sådan, at katten gør disse ting for at straffe ejeren eller for at være ulydig. Såvel urinafmærkning som kradsen op ad udvalgte steder er en naturlig adfærd for katten. Den afmærker simpelthen sit territorium. Denne adfærd forekommer også i en lejlighed, selvom der ikke er andre katte tilstede. Heldigvis kan man selv gøre mange ting for at kattens naturlige adfærd kan foregå, uden at inventaret ødelægges.

Neutralisation (kastration af hankatte og sterilisation af hunkatte) vil i over 90 % af tilfældene sikre mod urinafmærkning.

Et kradsetræ vil ofte kunne skåne f.eks. hjørnet af lædersofaen mod kradsemærkerne. Er katten begyndt at bruge sofaen eller et andet møbel, kan det være nødvendigt i en overgangsperiode at flytte møblet ud af lejligheden. Det er nemlig sådan, at når først duftstofferne er afsat, vil det virke som et forstærkende incitament til at fortsætte. Kan man introducere et kradsetræ som erstatning, vil problemet ofte løses. Man kan stimulere brugen af træet ved forsigtigt at gnide kattens poter op ad træet.

Katte vil naturligt udføre mindst 10 jagter på et døgn. Også indekattene har brug for at simulere flere jagter dagligt. Derfor bør man indrette lejligheden på en sådan måde, at den tilgodeser også det behov. I handelen findes der efterhånden mange spændende former for ”legetøj” til katte, men man kan også selv for små penge fremstille legeting, som man har erfaring for, at katten kan lide at lege med. Et par skjulesteder, hvorfra jagten kan starte, værdsættes af alle katte. Et par papkasser med en lille åbning er udmærket. Bogreolen eller et åbent skab udgør naturlige gemmesteder.

Katte elsker at komme op i højden. Derfor er en af de bedste ting i boligindretningen et plateau-træ. Et klatrested med hylder i forskellige højder vil glæde de fleste katte og være med til at gøre den, måske lidt ensformige indetilværelse, lidt mere spændende. Det er simple midler, der kræves, for at stimulere katten og dermed undgå uheldige adfærdsmønstre.

Katte er af natur renlige dyr. De dækker deres affaldsstoffer til. Derfor er katte nemme at holde renlige, blot gruset i kattebakken skiftes hyppigt nok. Husk at katte, ligesom vi selv, ikke bryder sig om at have toilet og spisested i nærhed af hinanden. Sætter man kattebakken og madskålen ved siden af hinanden, er man selv ude om det, hvis katten vælger at afsætte sine hilsener på uheldige steder i lejligheden.

Leave a Reply