Rævens dværgbændelorm

Rævens dværgbændelorm

Rævens dværgbændelorm kan være særdeles farlig for mennesker. Det er baggrunden for, at Fødevarestyrelsen er kommet med nye anbefalinger til hundeejere om behandling med ormemiddel hver 4. uge.

Anbefalingen gælder dog kun hunde, som bevæger sig frit på mark og i skov og som mistænkes for at æde mus eller andre gnavere. Dvs. i særlig grad aktive jagthunde. Katte menes ikke at være særligt udsatte.

Baggrunden for de nye anbefalinger er, at bændelormen, der første gang blev fundet i januar 2000, nu har bredt sig fra Sønderjylland og videre op i landet. Det må understreges, at bændelormen ikke er farlig for hunde og katte, der er naturlige værter for ormen, men mennesker kan, hvis de optager æggene fra bændelormen fungere som såkaldt ”blindvært” med alvorlige – undertiden dødelige – følger.

Rævens dværgbændelorm behøver to værter for at gennemføre sin livscyklus: En hovedvært og en mellemvært. Det voksne stadium af bændelormen findes i tarmen hos hovedværter (primært ræve og mårhunde), hvor der kan findes tusinder af disse bændelorme uden værtsdyret påvirkes af dem. Bændelormens æg udskilles via hovedværtens afføring, og når disse æg optages af mellemværten (normalt en gnaver) klækker de i tarmen, hvorefter larven trænger igennem tarmvæggen og føres med blodet til leveren. Her etablerer larven sig, modnes og vokser til cyster, der deler sig ved knopskydning, invaderer levervævet og kan spredes til andre væv. Nye hovedværter smittes, når de æder inficerede mellemværter.

Det voksne stadium af bændelormen kan også findes i tarmen hos hunde, der æder gnavere. Hundene kan på den måde spille en rolle i forbindelse med smittespredning til mennesker. Selvom rævens dværgbændelorm er fundet i katte, og overførsel af smitte fra katte til mennesker ikke kan udelukkes, så anses deres rolle i forbindelse med smittespredning for at være ubetydelig.

Efter min opfattelse er der ingen grund til panik. Risikoen for smitte til mennesker er formentlig ekstrem lille, hvis almindelige hygiejniske regler overholdes (se nedenfor). Er du i tvivl, om du bør behandle din hund, kan du kontakte din dyrlæge. Det er også her du kan få den receptpligtige medicin.

Fødevarestyrelsen anbefaler følgende for at mindske smitterisikoen:

  • At hunde, der færdes frit i naturen (herunder jagthunde) og som mistænkes for at æde mus eller andre gnavere, ormebehandles regelmæssigt hver 4. uge.
  • At jagthunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt.
  • At alle hunde, der kommer fra eller har været i det centrale Europas bjergområder, og som kan have ædt mus eller andre gnavere, ormebehandles en til to dage inden hjemrejsen.
  • Undgå så vidt muligt, at din hund æder mus og andre gnavere, som kan være mellemværter for parasitten.
  • Vask din hund, når den har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer.
  • Overhold Fødevarestyrelsens køkkenhygiejneanbefalinger om skyl frugt og grønt.

Leave a Reply