Tyggeben

Noget at tygge på

De fleste hunde elsker at have noget at tygge på. Nogle finder pinde og kævler. Andre nøjes med at tygge lidt i legedyret osv. Hundes tænder har godt af at blive brugt. Tænder har brug for at blive renset for tandsten. Men hvad kan man give hunden at tygge på? Hvad tåler de – og hvad kan give problemer?

Det ligger vel lige for, at give hunden en knogle. Især de lidt større hunde vil elske at få et kødben. Det giver god beskæftigelse til hunden, den får brugt sine tænder og knoglen har også god næringsværdi.

Men hvilke knogler tåler hunden? Det kan besvares enkelt. Knogler fra oksen er bedst, altså kalve eller okseknogler, f.eks. et kraftben. Giv aldrig knogler fra svin, lam eller vildt. Man risikerer, at de giver hunden forstoppelse. Det kan selvfølgelig også ske med for mange okseknogler, men rå okseknogler fordøjes nogenlunde nemt. Lidt og tit er bedre en meget og sjældent. Man kan også vælge at koge okseknoglerne i nogle timer (til supper eller fond). Herved frigøres limstofferne i knoglerne og de bliver så hårde, at de fleste hunde ikke kan æde meget af dem ad gangen. Til gengæld kan de underholde sig med at slikke marven ren og gnave i kanterne af knoglen. Knoglen bliver hurtigt slikket så ren, at man kan have den liggende på sine bedste tæpper, uden at de sviner. Man kan så bruge knoglen som beskæftigelse senere ved at smøre lidt postej eller lignende ind i marven. Så kan hunden beskæftige sig med knoglen, f.eks. mens den er alene hjemme.

Hvad så med fjerkræknogler? Personligt har jeg aldrig oplevet problemer med fjerkræ til hund. Jeg giver da også gerne min egen hund resterne fra kyllingen, men det nok et noget kontroversielt emne. De fleste vil nok advare mod de spidse fjerkræknogler, men hvis det ikke ligefrem er knogler fra gamle høns eller lignende, mener jeg, at hundene fint kan knuse og fordøje dem.

Der findes jo også alternativer til den ægte vare, nemlig tyggeben, svine- eller okseører osv. Hundene elsker dem, og de er også gode for tænderne og giver lidt, omend kortvarig, beskæftigelse.