Valg af hund

At købe en hund må aldrig være et resultat af en pludselig indskydelse – et impulskøb. Anskaffelse af et nyt familiemedlem bør altid være velovervejet og gennemtænkt – ellers risikerer man i stedet for usigelige glæder, at få skuffelser og problemer.

Det er en dårlig idé, at vælge race ud fra hundens udseende alene. Det er meget bedre at vælge en race ud fra egne eller andres erfaringer med hundens temperament og psyke. En bestemt race kan have en størrelse og et udseende, som kan virke appellerende, men hunden er måske avlet frem med særlig vægt lagt på f.eks. jagtegenskaber og vil derfor egne sig dårligt som almindelig familiehund.

Hvilken race skal jeg vælge

Opstil dine krav og ønsker til din nye hunds egenskaber. Tag hensyn til hvad hunden skal “bruges” til (jagt/brugs/familiehund). Tag hensyn til dine boligforhold, tid til pasningen og dine familieforhold (børn). Hunden er ikke en modegenstand, men et individ, som skal tilpasses dine specielle behov, forhold og ønsker.

Temperament, sundhed og egenskaber er vigtigere end udseendet. Det er derfor klogt at sætte sig grundigt ind i hunderacernes specielle temperament, inden du træffer dit valg. De fleste opdrættere vil helt naturligt fremhæve de gode egenskaber ved netop den race de opdrætter. Det er derfor bedre at søge et uvildigt råd hos din dyrlæge, som har stor erfaring med hundenes egenskab den race de opdrætter. Det er derfor bedre at søge et uvildigt råd hos din dyrlæge, som har stor erfaring med hundenes egenskab den race de opdrætter.

Tæve eller hanhund

Har man ikke haft hund tidligere, skal man nok ikke lige vælge en stor dominerende hanhund. Tæver er gennemgående lidt nemmere at “styre”. Men valget beror naturligvis også på, hvad man ønsker sig af hunden.

Hvordan anskaffes hunden?

I Dansk Kennel Klub kan man rekvirere en hvalpeliste, som fortæller hvor man lige nu kan købe racehunde. Man kan også se efter annoncer i dagspressen. Mange gode familiehunde formidles på denne måde. Men pas på “hundehandlerne”, som blot opdrætter hundene for pengenes skyld. Vær altid kritisk og forlang at se begge forældrene eller i det mindste moderen. Forlang også at se hele kuldet og forhør dig hvordan opvækstbetingelserne har været.

Hvalpene præges på et meget tidligt tidspunkt i deres liv. Den familieopdrættede hund kan have nogle væsentlige fordele frem for en hvalp, som er “produceret” i en storkennel. For eksempel kan det betyde meget, at hvalpen har haft tæt kontakt med børn og i øvrigt har haft tæt omgang med mennesker de første 8 leveuger. Jo mere isoleret hvalpen har levet sine første måneder, jo større er risikoen for tilpasningsproblemer senere i livet.

Økonomi

Ud over foderudgiften, som svinger fra nogle få til 10-20 kr. om dagen – afhængig af hundens størrelse, er der udgifter til mærkning og registrering, evt. klipning eller trimning, lovpligtig ansvarsforsikring, forskelligt udstyr og sygdomsforebyggelse (vaccinationer, tandrensninger m.v.) og dyrlægebehandlinger i tilfælde af sygdom. Det kan tilrådes at tegne en sygeforsikring til dækning af uventede dyrlægeudgifter. Det vil være tilrådeligt, at følge et hvalpekursus, hvor hund – og ikke mindst ejer – lærer de mest basale færdigheder i opdragelsen. Alt i alt må man påregne mindst 100 kr. om måneden som et gennemsnit til alle disse formål.

Jura

Det er vigtigt at sikre sig en god købekontrakt. Den almindelige købelov gælder dog altid. En del sælgere giver garanti mod visse lidelser. Ofte går garantien ud på, at sælger i tilfælde af bestemte lidelser tilbyder en ny hund, men hvem vil skifte et familiemedlem ud efter et halvt eller helt års tilknytning? Sørg i stedet for at få en garanti, som giver en tilbagebetaling af en del af købesummen.

Bind dig aldrig til særlige forpligtelser overfor sælger (bestemt fodring, udstillinger o.l.). Kontakt evt. din dyrlæge inden du skriver under.

Vi står gerne til rådighed med gratis rådgivning om valg af race. Kontakt os på 86153244.