Vintervejr og hundepoter

Vinteren er hård ved hundenes poter.

Mange hundeejere har stillet os følgende spørgsmål: “Når vi går med vores hund på saltede veje, begynder den pludselig at ryste med poten og bide i den”.
Når hunden pludselig halter og virker irriteret i en eller flere poter, skyldes det forfrysning eller ætsning/irritation fra saltet.
Det bedste vil være at lufte hunden i parken eller i skoven. Hvis man er afhængig af at lufte hunde i byen, er det svært at undgå saltet. Man kan forsøge at gå med hunden i kanten af fortovet, hvor der måske stadig ligger et lag sne, og hvor der ikke er saltet.

Vand fryser som bekendt ved nul grader, men saltet nedsætter vandets frysepunkt med flere grader. Det betyder at poterne udsættes for temperaturer ned til minus 6-10 grader, der er grænsen for saltets virkning. De lave grader giver anledning til forfrysning, der virker på samme måde som en forbrænding.
Det bedste alternativ til saltning er grus. Det generer ikke poterne. Andre alternativer til natriumklorid (almindeligt vejsalt) som f.eks. CMA eller kaliumformiat, er ikke meget bedre for poterne, men er mere miljøvenlige. De virker på samme måde som almindeligt salt ved at nedsætte frysepunktet.

Det bedste du kan gøre, når du kommer hjem med hunden, er at skylle dens poter i lunkent vand. Heldigvis holder trædepuderne til meget. Normalt sker der heldigvis ikke varig skade på poterne. Er din hund særlig følsom overfor saltningen, kan du påsmøre potevoks på trædepuderne, inden du går ud med den. Det kan beskytte trædepuderne i en vis grad. Man kan endelig også påføre hunden sokker f.eks. lavet af neopren.

Det sker at hunden slikker sig overdrevent i poterne efter gåturen. Det kan give anledning til eksem eller irritation i huden mellem trædepuderne. Hvis det sker, kan det være nødvendigt, at aflægge dyrlægen et besøg. Dyrlægen kan afhjælpe problemet med salve eller anden medicin.