Søg
Close this search box.

Neutralisering af hund

At overveje neutralisering af ens hund er en stor beslutning, der kan have mange forskellige årsager og konsekvenser. For nogle handler det om at kontrollere adfærd, for andre om at forebygge uønskede hvalpe eller sundhedsproblemer. Åbyhøj Dyreklinik tilbyder en række forskellige metoder til neutralisering, herunder kastration af hanhunde, kemisk kastration, og sterilisation af tæver, både gennem traditionelle og laparoskopiske teknikker. Hver metode har sine fordele og ulemper, og klinikken lægger vægt på individuel rådgivning for at finde den bedste løsning for hver enkelt hund og dens ejer.

Kastration af hanhund

Der kan være mange grunde til, at man overvejer at få sin hanhund kastreret. For mange handler det om hundens adfærd, måske oplever man en uhensigtsmæssig adfærd på nogle punkter. Her er det dog vigtigt at vide, at en kastration ofte kun har en effekt på den adfærd, der er hormonbetinget. Vi vil meget gerne hjælpe med at vejlede i, hvad der er den bedste løsning for netop din hund.

Operativ kastration

Ved en operativ kastration fjernes begge testikler i fuld narkose. Hvordan en operationsdag rent praktisk forløber på Åbyhøj Dyreklinik, kan du læse mere om her

Kemisk kastration

Hvis du som ejer er i tvivl om du skal lade din hanhund kastrere, er der mulighed for at afprøve effekten ved at foretage en kemisk kastration. Det gøres ved hjælp af et implantat, som lægges ind under huden. Implantatet nedsætter produktionen af testosteron. Det kræver ikke bedøvelse, og er hurtigt overstået. Man skal dog påregne, at der kan gå op til 6 uger, før effekten kan mærkes. Derefter vil man se, at testiklerne svinder ind og man vil opleve, hvordan hunden opfører sig uden påvirkning af testosteron. Den kemiske kastration holder i 6-12 måneder, hvorefter testiklerne vender tilbage til sin naturlige størrelse.

Kryptorchisme

Ved kryptorchisme forståes, at én eller begge testikler ikke er kommet på plads i hundens pung. Ved de fleste hunde er de på plads ved 4 måneders alderen, men i nogle tilfælde forbliver en eller begge testikler i bughulen eller i lyskekanalen. I de tilfælde anbefales det, at lade hunden kastrere. Dette er både fordi tilstanden er arvelig, og ikke hensigtsmæssig at videreføre. Men også fordi der med kryptorchisme følger en øget risiko for at udvikle testikelkræft.
Vi vil altid gerne have lov til at undersøge hunden, før der bestilles tid til denne operation, da vi i mange tilfælde kan lokalisere den manglende testikel inden bedøvelsen.

Sterilisation af tæve​

Ved en sterilisation fjernes enten kun æggestokkene, eller hele livmoderen inkl. æggestokke. Med en sterilisation sikres, at tæven ikke længere kan få hvalpe, og ikke længere kommer i løbetid. Samtidig fjernes risikoen for livmoderbetændelse, og man undgår de mange hormonelt betingede gener, som tæver kan have i forbindelse med sin løbetid.

Laparoskopisk sterilisation

På Åbyhøj Dyreklinik har vi siden 2022 haft mulighed for at udføre laparoskopisk sterilisation, også kaldet kikkertsterilisation. Dette betragtes nu som ”the golden standard” indenfor sterilisation af hunde. Det er nemlig en minimalt invasiv teknik, som forårsager langt mindre traume på vævet.
Til forskel fra den sædvanlige metode, hvor der laves et snit på ca. 10 cm igennem hud og bugvæg, er det med laparoskopisk sterilisation kun nødvendigt med et lille hul på 2 cm. I hullet sættes en port, som bruges som arbejdskanal for et kamera og et kirurgisk instrument, der henholdsvis fikserer æggestokkene, brænder og gennemskærer vævet omkring. Æggestokkene fjernes igennem porten, og det lille hul lukkes til sidst med selvopløselig tråd. Operationen involverer mindre skade på vævet, og dermed langt mindre smerte for patienten. Hundene er derfor normalt sig selv igen indenfor 1-2 dage.

Operationen kan udføres på hunde med en minimumsvægt på 4 kg og hunden må ikke være i løbetid. Optimalt tidspunkt for sterilisation er perioden hvor tæven er i det vi kalder anøstrus, dvs. 3 mdr. efter sidste løbetid og inden den kommer i næste løbetid.

Traditionel sterilisation

Vi foretager naturligvis også stadig sterilisation på den ”gamle” måde, som for nogle kan være det bedste valg. Det kan være at tæven har været plaget af falske drægtigheder, og derfor har brug for at få fjernet hele livmoderen. Dette vil vi naturligvis gerne vejlede individuelt om, så vi sammen kan finde den bedste løsning til præcis din hund. Hvordan en operationsdag rent praktisk forløber på Åbyhøj Dyreklinik, kan du læse mere om her

Professionel Neutralisering, Kastration og Sterilisation af Hunde i Århus

Åbyhøj Dyreklinik er dit lokale valg i Århus for sikker og skånsom neutralisering, kastration og sterilisation af hunde. Med vores erfarne dyrlæger og moderne faciliteter sørger vi for, at dit kæledyr modtager den bedst mulige behandling i trygge rammer. Besøg os i Åbyhøj og giv din hund den omsorg, den fortjener

Menu

Kontaktoplysninger